Home » Honden » Mijn hond slaapt veel — is dat wel goed?

Mijn hond slaapt veel — is dat wel goed?

Hond slaapt veel

Een hond doet elke dag bijna hetzelfde: eten, wandelen, spelen en veel slapen. Vooral dat laatste valt op, daar kunnen we niet om heen – elke hond slaapt veel. De meeste honden slapen ongeveer 10 tot 14 uur in een dag, en sommige kunnen wel 20 uur slapen.

Tóch is het goed om te kijken waarom jouw hond nou zo veel slaapt. Je wilt natuurlijk uitsluiten dat er iets niet in orde is.

Misschien is het slaappatroon van je hond vanwege een onderliggend probleem veranderd en slaapt je hond op een bepaalde dag ineens veel. Het is daarom goed om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Waarom slaapt mijn hond veel?

Het kan soms voelen alsof je hond de hele dag door slaapt. Gelukkig hoef je je daar in de meeste gevallen geen zorgen om te maken, want het is in de basis niet erg dat jouw hond veel (en diep) slaapt. Onderzoek laat zien dat veel honden gemiddeld minstens 11 uur per 24 uur slapen.1 Ze rusten ook veel en zijn maar een klein deel van de dag actief.

Het is dus duidelijk dat honden veel tijd besteden aan slapen en rusten. Maar wat beïnvloedt de slaapbehoefte precies? Waarom slaapt de ene hond overduidelijk meer dan de andere? Dat gaan wij je uitleggen. Hieronder richten we ons op de factoren die bijdragen aan de hoeveelheid slaap een hond nodig heeft.

1. De leeftijd

Puppy’s en oudere honden hebben iets gemeen: ze hebben veel slaap nodig, soms wel tot 20 uur per dag.2 Puppy’s groeien razendsnel. Die groei kost veel energie, en daarom is slaap voor hen zo belangrijk. Het geeft het lichaam de kans om te herstellen en te vernieuwen. Aan de andere kant ervaren oudere honden vaak een vermindering van hun fysieke kracht en energie.3 Ook zij hebben veel slaap nodig. Zo kunnen ze zich goed opladen en blijven ze op hun best.4

2. Activiteitsniveau

Net zoals bij ons mensen, kunnen honden ook meer slaapbehoefte hebben bij een hogere mate van activiteit. Wanneer honden fysieke of mentale stimulatie hebben, zullen ze over het algemeen meer energie verbruiken. Om een voorbeeld te noemen: een operatie kan een hond veel fysieke energie kosten vanwege het herstelproces. Op dezelfde manier kan tijd doorbrengen in een pension door de nieuwe omgeving ook veel energie vergen. Dan hebben ze logischerwijs ook meer behoefte aan slaap om het lichaam de kans te geven zich te herstellen van alle inspanning.

Goldendoodle slaapt na spelen in zwembad

3. Het ras

De slaapbehoefte van een hond hangt ook af van de specifieke eigenschappen van het ras. Over het algemeen leven grote hondenrassen minder lang dan kleinere rassen en bereiken zij hun ouderdomsfase eerder. Dit heeft invloed op hoeveel slaap ze nodig hebben. Daarnaast speelt de activiteitsniveau van het ras ook een rol. Over het algemeen zal bijvoorbeeld een rustige Basset Hound minder slapen dan een energieke Boxer.5

4. Verveling, stress of angst

Honden hebben een natuurlijke neiging om meer te slapen wanneer er weinig prikkels zijn om actief te zijn. Zij hebben geen telefoon, een baan of andere bezigheden die hen bezig kunnen houden. Daarom kan slapen een manier zijn om de tijd te doden. Een toename in slaap kan echter ook betekenen dat ze niet lekker in hun vel zitten, zoals door stress of angst. Wanneer honden niet voldoende aandacht of beweging krijgen, kunnen ze zich zo gaan voelen.6 Als een soort copingmechanisme gaan ze dan meer slapen.

5. Ander gezondheidsprobleem

Wanneer je hond plotseling veel meer slaapt dan normaal, kan dat misschien betekenen dat er iets aan de hand is. Dit is vooral zo bij zieke honden of honden met overgewicht; zij slapen meer dan honden die gezond zijn. Als je je zorgen maakt, is het verstandig om even met de dierenarts te praten. De dierenarts kan je hond onderzoeken en testjes doen om te kijken of er daadwerkelijk een gezondheidsprobleem is.

Is het erg dat mijn hond veel slaapt?

Dat hangt ervan af. In de meeste gevallen hoef je je nergens zorgen om te maken. Honden slapen over het algemeen gewoon veel. Gemiddeld genomen brengen honden 50% van de dag slapend door, zijn ze 30% wakker maar ontspannen, en zijn ze ongeveer 20% actief. Je hond hoort dus ongeveer de helft van de dag te slapen. Zolang je hond zich verder normaal gedraagt, goed eet en drinkt, is het oké om de meeste tijd van de dag slapend door te brengen.

Hoe kan ik mijn hond helpen het beste te slapen?

Een hond brengt ongeveer de helft van zijn leven slapend door. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van 12 jaar en een gemiddelde slaapduur van 13 uur per dag, slaapt een hond gemiddeld ongeveer 56.940(!) uren in het leven. Als baasje is het logisch dat je het beste slaapplekje voor je trouwe viervoeter wilt. Dit begint met het creëren van een goede slaapomgeving. Zorg voor een warme, comfortabele slaapplek waar je hond kan rusten, slapen en zelfs kan snacken. Het is ook belangrijk dat je hond zich naar het slaapplekje kan terugtrekken wanneer het te druk wordt.

Terrier hond slaapt veel en comfortabel

Wanneer je hulp moet zoeken

We kunnen nu wel concluderen dat het best normaal is dat honden veel slapen gedurende de dag. Toch kunnen we daar niet áltijd blindelings vanuit gaan. Wanneer een hond veel slaapt, kan dit helaas ook betekenen dat er misschien een onderliggend probleem is.

Dit zijn een aantal tekenen waaruit kan blijken dat er misschien meer aan de hand is:

  • Lusteloosheid of gebrek aan interesse in normale activiteiten.
  • Veranderingen in gewicht, zoals plotselinge gewichtstoename of -verlies.
  • Problemen met lopen, zoals kreupelheid of stijfheid.
  • Veranderingen in de eetlust, zoals veel meer of veel minder eten dan normaal.
  • Braken of diarree hebben.
  • Hoesten, piepende ademhaling of moeite met ademen.
  • Verward zijn, verdwalen in huis, naar muren of hoeken staren.
  • Toegenomen agressie of angst.

Als je een of meer van deze tekenen bij je hond opmerkt, is het verstandig om direct een dierenarts te raadplegen.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. Functional linear modeling of activity data shows analgesic-mediated improved sleep in dogs with spontaneous osteoarthritis pain
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7401528/ ↩︎
  2. Sleep Duration and Behaviours: A Descriptive Analysis of a Cohort of Dogs up to 12 Months of Age
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32664232/ ↩︎
  3. Effect of age and feeding schedule on diurnal rest/activity rhythms in dogs
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1558787812000068 ↩︎
  4. The interrelated effect of sleep and learning in dogs (Canis familiaris); an EEG and behavioural study
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28165489/ ↩︎
  5. Sleep in the dog: comparative, behavioral and translational relevance
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352154619301378 ↩︎
  6. Sleep macrostructure is modulated by positive and negative social experience in adult pet dogs
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29070727/ ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Plast je hond in zijn mand? Redenen én wat je ertegen doet

Lees artikel

Honden

Het beste natvoer voor de hond in 2024

Lees artikel

Honden

Mag een hond varkensvlees eten?

Lees artikel

Honden

Is het verstandig om met de hond in bed te slapen of niet?

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.