Eet je hond niet? Veel honden hebben een bepaalde periode in hun leven waarin ze plotseling slechter of niet eten. Soms is het best lastig om te snappen waarom en of je je zorgen moet maken of niet.
Daarom hebben we dit stukje geschreven; om jou te helpen uitvogelen waarom je hond zijn eten laat staan. En natuurlijk om je wat tips te geven hoe je hem weer aan het eten krijgt, net als vanouds. Lees je mee?
Waarom eet mijn hond niet (meer)?
Ziekte
Dit klinkt misschien heel logisch, maar als je hond ineens niet eet (of minder), kan het zijn dat hij niet lekker is. Het kan van alles zijn: van een simpel virusje tot een infectie of zelfs iets serieuzers wat je niet meteen ziet. Symptomen die daarbij kunnen horen zijn misselijkheid, lusteloosheid, overgeven, diarree of koorts.
Wanneer je hond een paar dagen niet eet (of bijna niks eet) en ook nog eens andere dingen laat zien waar je je zorgen over maakt, is het verstandig om even naar de dierenarts te bellen. We willen je niet bang maken, maar soms kan niet willen eten wel wijzen op iets ernstigs, zoals kanker of problemen met de lever of nieren die het niet goed doen.
Gebitsproblemen
Problemen met het gebit is vaak de reden waarom een hond niet meer wil eten. Net als kiespijn bij mensen heeft je hond misschien niet zo’n zin om te eten als er iets mis is met zijn gebit. Misschien zit er een tand los? Of er zit er iets vast tussen zijn tanden of tandvlees?
Je merkt gebitsproblemen vaak op door stank uit de bek, bruin-gele tanden en tandvlees dat bloedt – en zo zijn er wel meer symptomen. Op het moment dat je een van deze dingen opmerkt, wacht dan niet langer en ga snel naar de dierenarts.
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Poets daarom regelmatig de tanden van je hond en laat zijn gebit zo’n één keer per jaar controleren bij de dierenarts.
Medicatie, vaccinatie of operatie
Is jouw hond onlangs begonnen met nieuwe medicijnen, heeft hij zijn inentingen gekregen of een operatie gehad? Dit kunnen allemaal redenen zijn dat je hond even minder (of geen) trek heeft.
Medicijnen kunnen zijn buikje overstuur maken of hem wat slaperiger maken dan normaal, waardoor hij niet zoveel zin heeft om te eten. Ook van inentingen kan je hond zich even wat minder fit voelen. En als je hond net geopereerd is, kan hij pijn hebben of zich een beetje beroerd voelen, wat ook niet helpt bij zijn trek in eten. Dit gaat meestal binnen een dagje over en je hond zal vanzelf weer eetlust hebben.
Als je merkt dat je hond na een dagje nog steeds niet veel trek heeft, is het goed om even met de dierenarts te bellen. Mogelijk heeft je hond gewoon iets meer tijd nodig, maar het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
Veranderstress
Honden houden van hun vaste gewoontes en vinden het soms lastig als er iets in hun omgeving verandert. Een verhuizing, nieuwe mensen of dieren in huis of zelfs een andere voerbak kunnen ervoor zorgen dat je hond even minder eetlust heeft. Geef je hond dus de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
Normaal gesproken begint een hond weer zoals vanouds te eten als hij minder gestrest of bang is. Probeer de tips te volgen die we tegen het einde van dit artikel benoemen. Die helpen om het makkelijker te maken voor je hond om weer te gaan eten.
Overvoeding
Af en toe is de reden zo eenvoudig dat het je misschien niet eens opvalt: je hond eet niet omdat hij gewoon te veel lekkers tussendoor krijgt. Hierdoor heeft hij geen trek meer als het tijd is voor zijn gewone maaltijd.
Let dus goed op de hoeveelheid lekkers die je hond dagelijks krijgt en pas op dat dit niet te veel wordt vergeleken met zijn dagelijkse behoefte. Het kan namelijk snel gebeuren dat je zonder het te merken te veel voert, zeker met die tussendoortjes die zich zo makkelijk opstapelen.
Je hond te veel te eten geven gebeurt sneller dan je denkt. Handig is daarom om een lijstje bij te houden van al het voedsel dat je hond op een dag krijgt. Ook heel belangrijk: zorg ervoor dat niemand anders in huis je hond nog meer tussendoortjes geeft zonder dat je het weet.
Kieskeurige eter
Honden kunnen óók moeilijke eters zijn. Het kan zijn dat de smaak of textuur van dat ene merk kuipje of brokken niet (meer) gewaardeerd wordt. Dit zie je vaker bij honden die gevarieerd eten, regelmatig wat van de tafel krijgen of niet op vaste tijden eten.
Vooral jonge puppies zijn vaak kieskeurig als het op eten aankomt. Ze moeten nog wennen aan alles wat nieuw is, dus ook het voedsel. Dan is het goed om wat verschillende soorten voer te proberen om te begrijpen wat hij lekker vindt. Let wel op dat je niet te snel wisselt, want dat kan de maag van streek maken.
Denk je dat je hond kieskeurig is met eten? Dan zullen onze tips hieronder je zeker helpen.
Voedselkwaliteit
Kijkt je hond opeens niet meer naar zijn eten om terwijl hij er normaal van smult? Bekijk dan als eerste of zijn voer nog wel goed is.
Misschien zit er schimmel op de brokjes die wij met het blote oog niet zien. Of wellicht is de samenstelling veranderd en is je hond daar niet blij mee. Honden hebben een ander reuk- en smaakvermogen dan wij; ze merken snel op als hun voedsel niet meer vers is of als er iets aan de ingrediënten veranderd is.
Probeer een nieuwe zak te openen of kies een andere smaak om te testen of dat het probleem verhelpt. Zo kom je erachter of het echt aan het voer ligt of dat er een andere reden is waarom je hond plotseling zijn eten laat staan.
Baasje is afwezig
Honden houden ervan om gezelschap om zich heen te hebben, ook tijdens het eten. Zeker als het sinds kleins af aan er al is in gegoten en je hond haast niet beter weet. Vaak zien ze een maaltijd dan niet alleen als iets lekkers, maar ook als een moment om samen te zijn en de band tussen jullie te versterken.
Dit gebeurt ook in het wild, waar andere soorten honden leren om met de roedel te eten. Ondanks dat onze huishonden een heel eind verwijderd lijken van hun wilde voorouders, kan dat roedelgevoel er nog steeds diep in zitten.
Misschien vind je het helemaal niet erg om bij elke maaltijd van je hond aanwezig te zijn. Dat is helemaal aan jou. Maar als je liever hebt dat je hond leert om zelfstandig te eten, blijf dan zeker verder lezen. We delen een aantal handige tips in dit artikel om dat voor elkaar te krijgen.
5 tips om je hond weer aan het eten te krijgen
1. Probeer ander hondenvoer
Wanneer je hond zijn neus ophaalt voor zijn gebruikelijke maaltijden, is het misschien tijd om het menu wat om te gooien. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten hondenvoer beschikbaar – denk aan natvoer, droogvoer, rauw voer en speciale dieetvoeding. Door af te wisselen ontdek je hond lekker vindt en hem zo weer aan het eten krijgen. Je kunt het voer ook mengen om het iets aantrekkelijker te maken – door bijvoorbeeld natvoer en droogvoer te mengen. Dit is vooral effectief voor honden die één soort voer gewend zijn.
Wil je het voer van je hond veranderen? Doe dit dan geleidelijk om problemen met de maag te voorkomen. Ga dus niet in één keer helemaal over op nieuw voer, maar meng het nieuwe met het oude en bouw zo op. Neem hier ongeveer 7 tot 10 dagen de tijd voor. Zo krijgt de maag van je hond de kans om rustig aan het nieuwe voer te wennen.
2. Voeg wat lekkers toe aan het eten
Misschien heeft je hond gewoon een klein extraatje nodig om zijn interesse in eten terug te krijgen. Lekkere toppings of verschillende voer combineren kan een maaltijd aantrekkelijker maken. Denk aan een beetje natvoer gemend met brokken en vica versa of een handvol van zijn favoriete snack bovenop het gewone voer.
3. Warm het eten op
Honden kunnen meer aangetrokken worden tot voedsel dat warm is. Het opwarmen van het voer versterkt de geur en maakt het (in theorie) lekkerder. Je doet dit simpelweg door er een beetje warm water overheen te doen. Gewoon in de magnetron met een beetje water zou eventueel ook kunnen. Let wel op dat het niet te heet is; lauwwarm is perfect.
Dit handig ’trucje’ is vooral fijn voor honden die aan het herstellen zijn van tandproblemen of voor de oudere honden die moeite hebben met het eten van hun brokjes.
4. Maak een wandeling vóór de maaltijd
Een lekkere lange wandeling is goed voor de eetlust van je hond. Door te bewegen krijgt hij niet alleen meer trek, maar helpt het ook zijn stofwisseling op gang. Als je elke dag rond dezelfde tijd eerst een ommetje maakt en daarna (na minstens een uur) zijn bak vult, is de kans groot dat je hond op die momenten vanzelf honger krijgen.
Let wel op: Geef je hond minstens een uur na de wandeling pas eten. Wanneer een hond te snel na inspanning eet, is zijn lichaam nog niet in staat om over te schakelen naar de rustige modus die nodig is voor een goede spijsvertering.
5. Voer je hond op vaste tijden
Honden houden van een vast ritme. Als je jouw hond steeds op dezelfde momenten voert, raakt hij daaraan gewend en weet hij precies wanneer het etenstijd is. Maar laat zijn eten niet onbeperkt staan – als je hond binnen 10 minuten niet aan zijn eten begint, haal het dan weg. Zo leert hij dat er vaste tijden zijn voor het eten. Door deze aanpak wordt zijn hongergevoel een beetje bijgestuurd, zodat hij écht trek heeft als het eten voor zijn neus staat.
Wanneer je hulp moet zoeken als jouw hond niet eet
Als je merkt dat je hond een dagje of twee niet zo goed eet, maar verder wel zijn vrolijke zelf is en daarna weer normaal eet, hoef je niet direct in de stress te schieten.
Maar als je hond langer niet goed eet, als hij afvalt of als je andere dingen ziet die niet kloppen zoals overgeven, diarree, niet willen spelen of moeilijk ademen, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Dit soort signalen kunnen namelijk betekenen dat er iets meer aan de hand is en dat je hond professioneel hulp nodig heeft.
Trek op tijd aan de bel en ga naar de dierenarts. Snel erbij zijn met een goede check-up en behandeling kan enorm belangrijk zijn voor het welzijn van je hond.
Samenvattend; wat je doet als je hond niet wil eten
Als je hond zijn neus ophaalt voor zijn eten, kan dit door van alles komen: misschien voelt hij zich niet lekker, heeft hij last van zijn tanden, is hij een beetje van slag door veranderingen of is hij gewoon kieskeurig.
Het is goed om uit te zoeken waarom je hond niet wil eten. Probeer eens ander voer of geef hem wat extra lekkers. Soms helpt het ook om zijn eten op te warmen, voor het eten wat met hem te spelen of te wandelen of hem op vaste tijden te voeren. Zorg ook dat je hond altijd genoeg vers water heeft.
Wanneer je hond voor een langere tijd niet eet of behoorlijk slecht eet, afvalt of andere zorgelijke dingen laat zien zoals overgeven of diarree, dan moet je echt even langs de dierenarts.
Veelgestelde vragen
Als je hond een dagje niet eet, hoef je je meestal geen zorgen te maken. Honden hebben soms ook gewoon geen trek. Bijvoorbeeld door een beetje stress, het weer of misschien voelen ze zich niet helemaal lekker. Het is belangrijk om naar andere signalen te kijken. Doet je hond verder normaal? Speelt hij, is hij actief en drinkt hij wel? Dan is er vaak niks aan de hand. Maar als je merkt dat je hond ook andere klachten heeft, zoals lusteloosheid of diarree, dan is het toch verstandig om even contact op te nemen met de dierenarts. Een dagje niet eten kan dus gebeuren, maar het is altijd goed om een oogje in het zeil te houden.
Meestal kunnen gezonde honden best even zonder eten, als ze maar genoeg blijven drinken. Maar dit is niet iets om gewoon te vinden. Eet je hond meer dan 2 dagen niet? Dan is het tijd om snel naar de dierenarts te gaan. Voor een lange tijd niet willen eten kan mogelijk betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is met de gezondheid van je hond.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond zijn brokken niet eet. Misschien vindt hij ze gewoon niet lekker, want net zoals wij hebben honden ook hun eigen smaak. Tandpijn of andere gezondheidskwaaltjes kunnen ook de boosdoener zijn. Probeer eens een ander soort brokken. Of maak zijn eten wat smeuïger door het met water te mengen. Misschien is dat net wat hij nodig heeft.