Honden zijn ontzettend sociale dieren en bovenal trouwe viervoeters. Een hond is graag bij zijn baasje. Toch is het mega belangrijk dat je zorgt voor een (eigen) fijne slaapplek voor je hond.
Wist je dat deze viervoeters de helft van hun leven dutten? Jazeker, honden slapen veel. Daarom is het juist zo belangrijk dat je hond een fijn eigen plekje heeft om te rusten. Wij geven je 8 handige tips om de slaapplek van je hond zo prettig mogelijk te maken.
De 8 tips voor een goede slaapplek voor je hond
1. Kies de juiste slaapplek voor je hond
Zorg voor een rustige plek in huis waar je hond zich veilig voelt en niet te veel gestoord wordt door het dagelijkse verkeer in huis. Zo kan jouw trouwe viervoeter zich terugtrekken na een dag vol aandacht. Een goed slaapplekje voor je hond is meestal in de woonkamer. Maar dan wel op een rustige plek, zoals een hoekje of een nisje. Op die manier is je hond dichtbij jou voor een veilig en geruststellend gevoel, maar heeft hij minder last van de drukte om hem heen.
Een aanhankelijke hond wil ’s nachts ook het liefst bij jou in de buurt slapen. Sommige baasjes kiezen er daarom zelfs voor om hun hond in bed te nemen. Een hondenbedje in de slaapkamer is ook een goede oplossing. Zo voelt je hond zich ook dicht bij jou en veilig. Al met al is het goed om de balans erin te houden. De slaapplek moet bij je hond passen maar óók bij jou.
2. Investeer in de slaapplek van je hond
Niemand wilt in een oncomfortabel bed slapen. Best logisch toch? Kies daarom niet zomaar een hondenmand omdat die zo goedkoop is. Probeer je best te doen om de beste hondenmand voor je hond te vinden – een plek dat écht goed bij hem past.
Dit kan een hondenmand zijn, maar ook een hondenkussen of een hondenbedje met misschien een lekker zacht dekentje erover. Let daarbij op de grootte, of het bed orthopedisch is, wat voor vulling erin zit en van welk materiaal het gemaakt is. En als je een puppy hebt, dan is een bench een verstandige keuze.
3. Houd de slaapplek van je hond op dezelfde plaats
Een vaste slaapplek helpt je hond ook om beter te slapen. Denk er maar aan hoe je zelf slaapt in je eigen bed vergeleken met ergens anders. Je hond heeft dat ook. Wanneer je steeds de plek van je hond verandert, kost dit hem veel energie omdat hij zich telkens opnieuw moet aanpassen.
Honden houden van voorspelbaarheid.1 Een vaste slaapplek zorgt voor routine en stabiliteit in het hondenleven. Door je hond altijd op dezelfde plek te laten slapen, geef je hem een gevoel van veiligheid en zekerheid. In zijn eigen bed, met zijn geur en de bekende omgeving, komt hij makkelijker tot rust.
4. Vermijd storende geluiden
Storende geluiden hebben invloed op de slaapkwaliteit van je hond. Net als mensen, genieten honden ook van diepe slaap en kunnen ze zélfs dromen. Wanneer er te veel lawaai is, kan je hond minder diep slapen en vaker wakker worden. Honden die niet voldoende rust krijgen, zijn minder energiek en vaak prikkelbaarder.2 Zet de slaapplek van je hond daarom niet te dicht bij dingen die veel geluid maken. Denk aan de televisie, de wasmachine, of deuren die vaak open en dicht gaan. Deze kleine moeite kan een groot verschil maken voor hoe gelukkig je hond zich voelt.
5. Houd het bedje van je hond schoon
Honden besteden de helft van hun tijd aan slapen. Het is moeilijk voor te stellen dat honden het prettig vinden om zoveel tijd door te brengen op een plek vol stof en parasieten. Was regelmatig de mand of bed van je hond. Onderschat het belang hiervan niet: een schoon hondenbedje is super belangrijk.3 Het zorgt voor een prettige slaapplek en voorkomt huidproblemen en allergieën bij je hond. Baasjes zoeken daarom vaak terecht naar hondenmanden met een afneembare hoes, of zorgen ervoor dat deze aangekleed zijn met wasbare dekens en kussens.
6. Zorg dat het niet te warm of te koud is
Honden zijn slim en weten zich vaak goed warm te houden door bijvoorbeeld een bepaalde slaaphouding aan te nemen, ergens onder te kruipen of zelfs piepen bij het baasje tot het kwartje valt. Deze signalen van de hond tonen aan hoe belangrijk een aangename slaaptemperatuur is.
Over het algemeen wordt aangenomen dat de meeste honden het comfortabel vinden bij temperaturen rond de 20 tot 22 graden. Dit is geen harde regel en kan verschillen van hond tot hond, afhankelijk van hoe groot ze zijn, wat voor soort vacht ze hebben, hoe oud ze zijn en meer.
7. Voeg een speeltje toe
Een lievelingsspeeltje in de slaapplek van je hond helpt hem zich fijner te voelen als jij er niet bent. Speeltjes herinneren je hond vaak aan leuke momenten, zoals spelen en knuffelen met jou. Dit helpt je hond om lekker te ontspannen. Ook kan je hond een speeltje als vertrouwd object gebruiken op een nieuwe slaapplek of veranderde omgeving in huis.
8. Leer je hond hét commando voor zijn slaapplek
Je hond trainen om op commando naar zijn slaapplek te gaan, is niet alleen slim, maar ook heel fijn voor je hond. Wist je dat honden net als mensen houden van een vast ritme en duidelijkheid? Dit zorgt ervoor dat ze zich minder zorgen maken en zich veiliger voelen. Ze begrijpen namelijk beter wat we van ze verwachten. Door je hond te leren op commando naar zijn bedje te gaan, help je hem zelfstandiger te worden. Zo leert hij dat het helemaal prima is om even alleen te zijn. Hij krijgt een eigen plekje waar hij zich helemaal op zijn gemak en zelfverzekerd voelt.
Veelgestelde vragen
Ja hoor, je kunt de slaapplaats van je hond veranderen. Wél is het belangrijk dit op een rustige en geleidelijke manier te doen om je hond aan de nieuwe plek te laten wennen. Zorg ervoor dat de nieuwe slaapplek uitnodigend is. Bijvoorbeeld door er speeltjes of een dekentje met zijn geur neer te leggen. Met enige geduld zal je hond de nieuwe slaapplaats gaan accepteren als zijn eigen plekje.
- Why Your Dog Needs a Routine at Every Stage of Life
https://www.akc.org/expert-advice/health/why-your-dog-needs-routine/ ↩︎ - How environmental conditions affect sleep? An investigation in domestic dogs (Canis lupus familiaris)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35644428/ ↩︎ - Welfare of dogs: the need for a suitable environment
https://www.nidirect.gov.uk/articles/welfare-dogs-need-suitable-environment ↩︎