Home » Honden » Overstappen op ander hondenvoer

Overstappen op ander hondenvoer

Overstappen hondenvoer

Honden houden van een stabiel eetritme met vertrouwd voer. Toch kan er een moment komen waarop je moet overstappen naar een andere soort hondenvoer.

Wellicht ben je op zoek naar voer dat beter aansluit bij een nieuwe fase in het leven van je hond. Of misschien ben je nieuwsgierig geworden naar de voordelen van een ander soort of merk hondenvoer.

Zo’n verandering roept ongetwijfeld vragen op. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de do’s en don’ts? En hoe zorg je ervoor dat je hond de overgang soepel doormaakt? Wij vertellen je er alles over.

Redenen om overstappen naar ander hondenvoer

Er komt soms een moment dat het verstandig is om van hondenvoer te veranderen. Hier volgen een paar situaties waarin je zou kunnen overwegen om van voer te wisselen:

  • Overgaan op hoogwaardig voer.
  • Leeftijd/levensfase van de hond verandert.
  • Voedingsallergieën of intoleranties.
  • Dieetvoer vanwege bijv. overgewicht.
  • Hond eet huidige voer slecht of niet.
  • Beschikbaarheid van een product.
  • Kosten van het hondenvoer.

Overstappen van hondenvoer

Hier zijn een aantal dingen mogelijk: je kunt switchen van droog- naar natvoer (of andersom), nieuwe soorten brokken uitproberen – of ze nu geperst of krokant zijn, kiezen voor vers vlees of binnen hetzelfde merk voor een andere variant gaan.

Hieronder nemen we de verschillende scenario’s voor het overstappen van hondenvoer onder de loep.

Goed om te weten

Wanneer je hond begint met een nieuw soort voer kun je merken dat zijn ontlasting, zijn huid en zijn adem anders gaan ruiken. Geen zorgen, dit is een teken dat zijn lichaam bezig is met het verwerken en ‘ontgiften’ van de nieuwe voeding.

Overstappen van geperste naar andere geperste brokken

Geperste brokken zijn compact en bevatten vaak een geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen. Een nieuwe variant kan net even anders samengesteld zijn, waardoor de spijsvertering van je hond even moet wennen.

Wanneer je besluit om van het ene geperste hondenvoer naar een ander merk of variant te wisselen, moet dit stapsgewijs gebeuren. Oftewel, je begint met een mix van oude en nieuwe brokken en verhoogt langzaam de hoeveelheid nieuwe brokken voor een soepele overgang.

We raden aan om de overstap te maken over een periode van 7 tot 10 dagen. Dit geeft je hond (en zijn maag) de kans om aan het nieuwe voer te wennen.

stappenplan overstap hondenvoer

Let op: dit stappenplan geldt niet voor alle voer. Lees goed verder en bekijk wat jouw situatie is. Wij behandelen verschillende overstapmogelijkheden.

Wisselen van geperste naar krokante brokken

Als je van plan bent om je hond van geperste brokken naar krokante brokken te laten overstappen (of andersom), doe je er goed aan om direct over te schakelen. Dus zonder een mengperiode.

Geperste brokken lossen op in de maag, maar krokante brokken behouden hun vaste vorm. Het tegelijk geven van beide kan de spijsvertering van je hond in de war brengen omdat de maag moeite heeft met het tegelijkertijd afbreken van de twee verschillende texturen.

Van droogvoer naar natvoer gaan (en andersom)

Natvoer of droogvoer – ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Er kunnen daarom momenten zijn waarop het beter is om van droog- naar natvoer over te gaan, of juist andersom. Misschien vindt je hond de brokken te hard worden om goed te kunnen kauwen of wordt het geven van alleen natvoer financieel een uitdaging.

Zoals ook het geval is bij het overschakelen van het ene type geperste brokken naar een ander, is het belangrijk deze verandering geleidelijk door te voeren. Gebruik het 7- tot 10-daagse stappenplan hierboven om je hond te laten wennen en spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Binnen één hondenvoer-merk wisselen

Soms biedt hetzelfde merk verschillende varianten die beter aansluiten op de leeftijd, activiteitsniveau of gezondheidsbehoefte van je hond. Overstappen binnen hetzelfde merk kan dan een goede keuze zijn. Omdat de basis van het voer vaak hetzelfde is kan de aanpassing voor je hond makkelijker zijn.

Toch adviseren we ook in dit geval om de overstap geleidelijk te doen. Zelfs binnen hetzelfde merk kunnen er namelijk subtiele verschillen in de samenstelling van het voer zitten.

Overstappen op vers vlees

De overstap van ‘gewoon’ hondenvoer naar vers vlees is over het algemeen vrij simpel. Meestal is het beter om direct over te gaan.

Als je hond wat gevoelig lijkt te reageren, kan het helpen om wat gekookt water over het rauwe vlees te gieten. Dit dood de enzymen en goede bacteriën en zorgt ervoor dat de de maag van je hond minder te verduren krijgt. Bouw dat per dag af door steeds minder vlees te overgieten met gekookt water.

Let op: als je hond het beste natvoer gewend is, kun je overwegen dit te mixen met het verse vlees en geleidelijk de verhoudingen aan te passen om zo uiteindelijk helemaal over te stappen. Let wel op dat je brokken en vlees nooit combineert! Deze twee voedingssoorten verteren heel anders en kunnen in combinatie voor vervelende klachten zorgen.

Waar moet je op letten als je ander hondenvoer geeft?

Bij het overstappen op ander hondenvoer is het belangrijk om goed te letten op hoe je hond reageert. In de eerste week is diarree en een beetje minder energie meestal normaal bij wissel van voer. Je hond moet dan gewoon nog even wennen. Na een week zouden deze dingen echter niet meer mogen voorkomen.

Nieuw hondenvoer kiezen

In bijzondere gevallen – ervan uitgaande dat je op de juiste manier overstapt – kunnen honden slecht reageren op het nieuwe voer. Wanneer je hond moet braken of opvallend veel moet jeuken, kan dit duiden op een allergie. Extreme vermoeidheid en aanhoudend diarreen (na een week) zijn ook tekenen dat het nieuwe voer mogelijk niet geschikt is voor je hond. Dan is het verstandig om maar direct te stoppen met het nieuwe voer.

Frequentie van overstappen op nieuw voer

Honden zijn gek op hun vaste gewoontes en zekerheid: de vertrouwde avondwandeling, een lekkernij na het gehoorzamen, hun eigen mandje op dat ene plekje en zo is het ook met hun eten. Iedere keer dat je hond andere voeding voorgeschoteld krijgt, moet je hond hieraan wennen – fysiek en mentaal.

Er zijn echter wel degelijk goede redenen om van hondenvoer te veranderen, zowel voor je hond als voor jouw gemak (of voor beide). Maar hoe vaak kun je zonder problemen van voer veranderen?

Dit hangt af van hoe je hond op de verandering reageert. Sommige honden kunnen onrustig worden bij te veel verandering. In dat geval is het raadzaam om zo min mogelijk van voer te wisselen.

In een ideale situatie zou je om de drie maanden van hondenvoer kunnen overstappen om voor variatie te zorgen en allergische reacties te voorkomen. Maar als je hond stevig in zijn maag zit en goed reageert op verschillende soorten voer, kun je overwegen om bij elke lege zak naar een nieuwe soort over te stappen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voor een hond gewend is aan nieuw voer?

Hoe lang het duurt om je hond voordat je hond gewend is aan het nieuwe voer, hangt af van verschillende dingen zoals leeftijd, wat hij normaal eet en hoe gevoelig hij is. Maar meestal duurt het zo’n 7 tot 10 dagen.

Kan hond ziek worden van ander voer?

Ja, honden kunnen gevoelig reageren op hun voeding en zelfs ‘ziekig’ worden. Een plotselinge wisseling van voer kan leiden tot misselijkheid, zachte ontlasting en verminderde eetlust. Als je ziet dat je hond niet goed reageert op de nieuwe voeding, is het verstandig om de verandering terug te draaien.

Is geperste brok beter?

Er zijn verschillen, maar qua voedingswaarde staat de ene soort niet per definitie boven de andere. Zowel krokante als geperste brokken kunnen een volwaardige maaltijd voor je hond zijn. Het hangt vooral af van het merk en de specifieke samenstelling van de brokken.

Relevante artikelen

Honden

Bench of een mand voor een puppy?

Lees artikel

Honden

Eet je hond gras? Dit is waarom ‘ie het doet

Lees artikel

Honden

Mijn hond wil zijn tuigje niet om

Lees artikel

Honden

Veelvoorkomende redenen waarom je hond snurkt

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.