Home » Honden » Rauw vlees voor een hond: de voor- en nadelen

Rauw vlees voor een hond: de voor- en nadelen

Rauw vlees hond

Rauw vlees voor een hond – de hype is groter dan ooit. Veel wordt groter gemaakt dan het daadwerkelijk is en een deel van de industrie speelt erin mee om een slaatje uit te slaan. Maar hoe zit het nu écht?

In de basis mag een hond rauw vlees eten en het heeft zijn voordelen, al zijn er wel wat mitsen en maren. Het is in elk geval meer dan simpelweg een stukje vlees uit je koelkast pakken en dat aan je hond geven.

Er zijn ook serieuze nadelen waar je rekening mee moet houden. Dus voordat je besluit om je hond rauw vlees te voeren, is het belangrijk om goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Is rauw vlees goed voor honden?

Rauw vlees voor honden is controversieel, maar de populariteit ervan neemt toe, en dat is niet omdat het slecht is voor honden. Rauw vlees kan goed zijn voor honden, met de nadruk op ‘kan’. Want net zoals het goed kan zijn, kan het eveneens slecht zijn.1

Belangrijk om te weten

Het is niet helemaal wetenschappelijk bewezen, maar de velen anekdotes van hondeneigenaren, experts en zelfs dierenartsen ondersteunen dit enigszins.

Of rauw vlees goed of slecht is, hangt grotendeels af van de kwaliteit van het vlees. Bewerkt vlees is in ieder geval niet goed en kan een hond beter niet eten, vanwege processen zoals marineren, zouten, roken of het gebruik van specerijen om smaak toe te voegen. Ook kan de ene vleesleverancier hygiënisch minder goed in orde zijn dan de andere, wat het risico op narigheden potentieel vergroot omdat je de bacteriën er dan niet uitkookt.

Écht goed rauw vlees zit boordevol voedingsstoffen: hoogwaardige en licht verteerbare eiwitten, goede vetten en verschillende vitaminen en mineralen – allemaal bouwstenen voor een goede gezondheid. Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is dat honden rauw vlees héérlijk vinden.

Het verschil tussen rauw en gekookt vlees voor honden

We kunnen er niet omheen: de nutritionele waarde van vlees is belangrijk, zowel voor ons als voor honden. Het is een fundamenteel onderdeel van het hondendieet; verwerkt in hondenbrokken, kuipjes, snacks – noem maar op.

Maar misschien wil je af en toe echt vlees (een sappig stuk kip of een mals stuk eend) aan je hond voeren, of overweeg je zelfs volledig over te stappen. Dan vraag je je wellicht af wat het verschil is tussen rauw en gekookt vlees voor honden.

Rauw of gekookt vlees voor honden

In de tabel hieronder hebben we rauw en gekookt vlees tegenover elkaar gezet op de belangrijkste punten.

RauwGekookt
Verteerbaarheid✅ Geen noemenswaardig verschil✅ Geen noemenswaardig verschil
Voedingsstoffen✅ Behoud alle voedingsstoffen❌ Verliest door de hitte voedingsstoffen
Smaak✅ Meer natuurlijke smaken en aroma’s❌ Aantrekkelijker door de geur
Risico❌ Kans dat het bacteriën bevat✅ Bacteriën zijn geëlimineerd door de hitte

Voordelen van rauw vlees voor een hond

Hoewel veel van de voordelen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, zijn dit de algemene voordelen die hondeneigenaar melden die hun hond aan een deels rauw vlees dieet, volledig of zo af en toe rauw vlees voeren.2

Hoger energieniveau

Veel hondeneigenaren die hun hond deels of helemaal rauw voeren zeggen een opvallende toename van energie te zien bij hun hond. Dit zou kunnen komen omdat rauw vlees vol zit met natuurlijke voedingsstoffen die direct door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Betere stoelgang

Minder granen en kunstmatige toevoegingen betekenen dat de darmen minder belast worden, waardoor een hond een meer consistente en minder geurende stoelgang krijgt. Door rauw vlees haalt een hond meer uit zijn voedsel: er wordt meer verteerd en opgenomen, dus er blijft minder over om als ‘afval’ te eindigen. Vaak zal je dan ook zien dat een hond kleinere en stevigere drolletjes produceert.

Glanzende vacht

De gezondheid van de darmen heeft invloed op de vacht van een hond.3 Dankzij de voedingsstoffen in rauw vlees, zoals vetzuren, hebben honden die vaak (of alleen maar) rauwe voeding krijgen vaak een gezondere huid en vacht dan honden die andere diëten volgen.

Een beter gebit

In rauw vlees zitten natuurlijke enzymen die het tandvlees en de tanden helpen beschermen. Het knagen op rauwe botten en vlees gaat tandplak en tandsteen tegen. Zo poetst een hond als het ware zijn eigen tanden. Hierdoor krijgt de hond een frissere adem en hoeft het baasje minder tripjes naar de dierenarts te maken vanwege gebitsproblemen.

Minder allergieën

Rauw voer is vrij van conserveringsmiddelen, bijproducten en extra toevoegingen die je vaak in droge hondenvoeding vindt. Er wordt geloofd dat juist die extra toevoegingen in het voer de schuldigen zijn achter allergieën en allergische reacties.

Case study

In 2021 heeft de Universiteit van Helsinki hier een interessant onderzoek naar gedaan. Puppy’s die in hun eerste maanden (tussen 2 en 6 maanden oud) minstens 20% rauw voer eten, of aan de andere kant minder dan 80% droogvoer, hebben op latere leeftijd minder kwaaltjes zoals allergieën en huidproblemen. Dit in tegenstelling tot de puppy’s die helemaal geen rauw voer kregen.4

Nadelen van rauw vlees voor een hond

Rauw hondenvoer kan bacteriën bevatten

Bacteriën zoals Salmonella en E. coli kunnen verstopt zitten in rauw vlees dat een hond en tegelijkertijd het hele gezin ziek kan maken. En ook al zien we hier in Nederland bijna nooit lintwormen, omdat het vlees goed wordt gecontroleerd in de slachthuizen – het risico is toch aanwezig.

Een niet gebalanceerd hondendieet

Het is best een uitdaging om ervoor te zorgen dat een dieet van rauw vlees alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Als het niet zorgvuldig wordt samengesteld, kan een hond belangrijke vitamines en mineralen te kort komen. Op de lange duur kan dat zorgen voor problemen, zoals met de botten en gewrichten, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg calcium en fosfor in zit.

Gebalanceerd hondendieet met rauw vlees

Duurder dan ‘gewoon’ hondenvoer

Rauw vlees van goede kwaliteit is meestal duurder dan standaard hondenvoer. Dit kan een significante impact hebben op je maandelijkse uitgaven. Voor sommige hondenbezitters kan de overstap naar een rauw dieet financieel niet haalbaar zijn, vooral als je meerdere honden hebt of een groot ras.

Vleesbotten kunnen schadelijk zijn

Vleesbotten kunnen helpen bij het schoonhouden van het gebit van een hond, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Splinters van botten kunnen in de keel vast komen te zitten of het spijsverteringskanaal beschadigen.

Hoeveel rauw vlees mag een hond per dag hebben?

Voor rauw vlees is het advies om 2% tot 3% van het lichaamsgewicht van je volwassen hond te geven. Stel dat je hond 11 kilo weegt, dan heeft hij ongeveer 220 gram voer per dag nodig. De rekensom is simpel: (gewicht van de hond) x 0,02 = (gewicht van het voer).

Houd er rekening mee dat de bovenstaande rekensom slechts een handige leidraad is voor de dagelijkse hoeveelheid. Elke hond is uniek. Let daarom altijd goed op het gewicht en de gezondheid van je hond en pas de hoeveelheid daarop aan.

Welke soorten rauw vlees mag een hond eten?

Een hond mag in principe van alle soorten rauw (niet bewerkt!) vlees smullen, als het maar vers is, koel wordt bewaard en schoon wordt gehouden. Veel mensen kiezen voor muscle meat dat weinig calorieën en vetten heeft, zoals kalkoen en kip.

Over varkensvlees wordt vaak gezegd dat het niet gegeten mag worden, maar die info is echt achterhaald. Dankzij de moderne manier van boeren en goede controles hoef je je geen zorgen meer te maken over Trichinella en dergelijke.

Ook is de Nederlands varkenssector sinds 1 januari 2009 vrij van Aujeszky, dus die ziekte vind je hier niet meer. Dat betekent dat varkensvlees net zo oké is (nou ja, afhankelijk van hoe je het bekijkt) als al het andere vlees.

Conclusie

Rauw vlees is tegenwoordig best in trek voor honden, en dat is niet voor niks: er zitten echt wel wat voordelen aan. Echter is rauw vlees nog altijd een ding waar je voorzichtig mee moet zijn vanwege zijn risico’s. Af en toe een stukje rauw vlees als snack kan prima, zolang je maar de basisregels van voedselveiligheid in acht neemt. Het is het beste als je rauw vlees kiest dat behandeld is met hoge druk (high pressure processing, HPP) om schadelijke bacteriën te doden. Denk je erover om je hond gedeeltelijk of helemaal op rauw voer over te zetten? Zorg dan in ieder geval dat je goed je huiswerk doet en meer leert over methodes zoals BARF en KVV.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. One veterinarian’s experience with owners who are feeding raw meat to their pets
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6515799/ ↩︎
  2. Raw meat-based diets for dogs: survey of owners’ motivations, attitudes and practices
    https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-019-1824-x ↩︎
  3. Fresh Food Consumption Increases Microbiome Diversity and Promotes Changes in Bacteria Composition on the Skin of Pet Dogs Compared to Dry Foods
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9329806/ ↩︎
  4. A puppy’s diet seems to be a sig­ni­fic­ant factor in the de­vel­op­ment of al­lergy and atopy re­lated skin symp­toms in adult dogs
    https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211118203742.htm ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Eet je hond gras? Dit is waarom ‘ie het doet

Lees artikel

Honden

Slaaphouding hond betekenissen: 8 houdingen uitgelegd

Lees artikel

Honden

Y-tuig voor je hond: waarom en welke?

Lees artikel

Honden

Graaft je hond in zijn mand? Dit is waarom ‘ie het doet

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.