Home » Honden » Y-tuig voor je hond: waarom en welke?

Y-tuig voor je hond: waarom en welke?

hond met y-tuig

Je zoekt waarschijnlijk een goed Y-tuig voor je hond. Tegenwoordig kiezen veel meer baasjes voor een Y-tuig in plaats van alle andere varianten. Deze verandering kwam niet van de ene op de andere dag.

Na verloop van tijd en meer informatie op het internet blijkt dat honden zich prettiger voelen in een Y-tuig. Maar wat zijn precies de voordelen van zo’n Y-tuig? En waar moet je op letten als je er een koopt? Dat en meer gaan we je allemaal uitleggen.

Wat is een Y-tuig?

Een Y-tuig is een harnas voor honden dat een specifieke vorm heeft. Dit tuig heeft een riem die over de borst van de hond loopt en splitst zich in een ‘Y’ vorm rond de voorpoten, waarna beide zijden samenkomen op de rug van de hond. Hier kan een lijn bevestigd worden. Het tuig omsluit het lichaam van de hond zonder druk uit te oefenen op de nek en is meestal gemaakt van materialen zoals nylon of neopreen voor duurzaamheid en comfort.

y-tuig met andere soorten hondentuigen

Waarom is een Y-tuig beter?

Tegenwoordig wordt er vaak geroepen dat een Y-tuig het beste zit voor honden. Is dat ook echt zo? Wat maakt een Y-tuig beter dan andere tuigen? Laten we de voordelen eens stuk voor stuk bekijken.

Betere bewegingsvrijheid

Y-tuigen zijn zo ontworpen dat ze de schouders van de hond niet belemmeren en de voorpoten niet beperken in voorwaartse of zijwaartse bewegingen. Vergeleken met een borsttuig (een populaire keuze onder baasjes), kan de hond een stuk vrijer bewegen. Zeker als je hond veel beweegt, is zo’n hondentuig in Y-vorm erg voordelig. Een hond kan zo natuurlijke looppatroon behouden zonder restricties.

Schuurt niet in de oksels

De pasvorm van Y-tuigen vermijdt dat de banden in de oksels van de hond komen. Dit is cruciaal omdat de huid in de oksels van een hond gevoelig is en gemakkelijk geïrriteerd kan raken door wrijving. Door het vermijden van direct contact met deze gevoelige gebieden, vermindert een Y-tuig de kans op schuurplekken en irritaties bij actieve bewegingen.

De druk wordt goed verdeeld

Een ander belangrijk voordeel van het Y-tuig is de manier waarop het de druk verdeelt over een groter oppervlak van het lichaam van de hond. In plaats van alle druk op de nek of rond de oksels te concentreren, zoals sommige andere tuigtypes doen, verdeelt het Y-tuig de druk meer over de borst en de rug. Dit zorgt voor meer comfort voor de hond, vooral tijdens het trekken aan de lijn, en kan helpen om ademhalingsproblemen en andere ongemakken te voorkomen.

Minder kans op ontsnappen

Omdat een Y-tuig goed aansluit op het lichaam van de hond zonder te strak te zijn, is er minder kans dat de hond zich uit het tuig wringt. Een mooi en belangrijk veiligheidsaspect voor zowel de hond als de eigenaar, zeker tijdens wandelingen in drukke of onbekende omgevingen.

Niet alle Y-tuigen zijn hetzelfde

Veel mensen zijn tegen halsbanden of tuigen die strak over de schouders zitten. Toch praat bijna niemand over de problemen van een Y-tuig dat niet goed past, zelfs als je de ‘juiste’ maat hebt volgens het maattabel.

Er wordt vaak uitgegaan van dat alle Y-tuigen goed zijn voor een hond. Waar velen echter geen rekening mee houden, is dat een Y-tuig dat niet goed zit ook voor problemen kan zorgen, net als een halsband waar een hond aan trekt of hondentuigjes die schuin over de schouders lopen.

Een goede pasvorm vinden kan best lastig zijn. Er zijn veel manieren waarop een hondentuig de beweging kan beperken, de natuurlijke houding of loopje van de hond kan veranderen en wrijving/schuren kan veroorzaken. Idealiter wil je dat het tuigje op meerdere plekken verstelbaar is, zodat je het beter kunt vormen naar het lichaam van je hond.

Welk Y-tuigje je dan het beste kan kiezen? Daar kunnen wij je bij helpen, want wij hebben de meeste hondentuigen getest. Laten we eens kijken naar de beste Y-tuigen.

Welke hondentuigen in Y-vorm wij aanraden

Onze keuzes
Beste van allemaal
AnnyX Y-Hondentuig
Y-tuig van Anny-X
  • Op meerdere plaatsen verstelbaar
  • Gevoerd om wrijving te voorkomen
  • Luchtdoorlatend en stevig materiaal
  • Veel verschillende kleuren en maten
Bekijk beste prijs

Goede prijs-kwaliteit
Hurtta Active Tuig
Hurtta Active Tuig
  • Makkelijk aan- en uittrekken
  • Op meerdere plaatsen verstelbaar
  • Flexibele borst- en rugplaten
  • Sterke metalen D-ring
Bekijk beste prijs

Hoe moet een hondentuig zitten?

Het tuigje van je hond moet goed passen rond de schouderbladen, nek en borst. Een handige manier om te checken of het tuigje goed zit, is door te kijken of het tuigje heen en weer beweegt als je hond loopt. Als het tuigje te los zit, kan het wrijving en schuren veroorzaken. Op den duur kan je hond hierdoor zijn tuig niet meer willen dragen.

Een goede richtlijn om na te gaan of het tuigje te strak zit, is de ’twee vinger regel’.

Twee vinger regel y-tuig hond

Je moet twee vingers tussen je hond en het tuigje kunnen schuiven. Wanneer je gemakkelijk twee vingers tussen het lijf van je hond en het tuigje kan steken, dan zou het tuigje de juiste pasvorm moeten hebben.

Je hond opmeten voor een Y-tuig

Hondentuigen zijn er in allerlei soorten en maten, van klein (S) tot behoorlijk groot (XXL). Bij verstelbare y-tuigjes staat er altijd een kleinste en grootste borstomtrek die past. Je moet dus achter de borstomtrek van je hond zien te komen. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet:

  1. Pak de meetlint erbij

    Zorg dat je een meetlint hebt. Heb je geen meetlint? Je kunt eventueel ‘creatief’ meten met een stuk touw en een liniaal. Wij raden echter sterk een deugelijk meetlint aan om accurater te zijn.

  2. Plek bepalen

    Vind de plek op de borst van je hond net achter de voorpoten. Dat is waar je gaat meten.

  3. Hond laten staan

    Zorg dat je hond rechtstaat. Zo krijg je de meest nauwkeurige meting.

  4. Meetlint plaatsen

    Wikkel het meetlint rond de borst van je hond. Het moet goed zitten: niet te strak, maar ook niet te los.

  5. Maat opnemen

    Kijk waar het meetlint elkaar kruist en lees de maat af.

Nu heb je de maat die je nodig hebt om het juiste tuigje te kiezen. Kijk goed in de maattabel van het merk tuigje dat je op het oog hebt. Elk merk kan net iets anders meten. Als je tussen twee maten in lijkt te zitten, dan adviseren wij je om de 2 maten te bestellen en te passen. De best passende houd je dan natuurlijk en de andere kun je retourneren.

Veelgestelde vragen

Hoe strak moet een Y-tuig zitten?

Een y-tuig, en eigenlijk alle andere soorten hondentuigen, moeten niet te strak zitten maar ook niet te los. Concreet gezegd, als het tuigje heen en weer wiebelt als je hond loopt, zit het te los. Een goede richtlijn is als je gemakkelijk twee vingers tussen het tuig en het lijf van je hond kunt steken. Dan zit het tuigje strak genoeg. Dit zorgt ervoor dat je hond comfortabel kan bewegen zonder dat het tuigje schuurt of knelt. Tegelijkertijd voorkomt het dat je hond zich makkelijk uit het tuig kan wurmen tijdens het wandelen of spelen.

Welk y-tuig gaat niet over het hoofd?

De ‘Open’ variant van het hondentuig van Anny-X heeft 2 veilige sluitingen langs de hals en hoeft niet over het hoofd aan- of uitgetrokken te worden. Ideaal voor honden die een hekel hebben aan een tuigje dat over hun kop heen moet.

Relevante artikelen

Honden

Droomt een hond? Dit is wat experts zeggen

Lees artikel

Honden

Overstappen op ander hondenvoer

Lees artikel

Honden

Waarom je hond onrustig is én 7 handige tips om hem te kalmeren

Lees artikel

Honden

Mag een hond yoghurt eten?

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.