Home » Honden » Plast je hond in zijn mand? Redenen én wat je ertegen doet

Plast je hond in zijn mand? Redenen én wat je ertegen doet

Hond plast in mand

Oeps, een plasje in de hondenmand is niet echt wat je wilt zien. Vraag je je af waarom je hond in zijn mooie mand plast? Dan zit je hier goed.

Honden hebben zo hun redenen om hun mand als wc te gebruiken, van de eerste stapjes in zindelijk worden tot serieuzere zaken als stress of een aandoening.

We nemen een aantal waarschijnlijke redenen door waarom jouw hond in zijn eigen mand plast, én wat je als baasje kunt doen om ervoor te zorgen dat zijn mand droog blijft.

Waarom plast mijn hond in zijn mand?

Territoriummarkering

Misschien wil je hond gewoon even laten weten dat zijn mand écht van hem is. Honden zijn van nature territoriale dieren en graven meestal om hun plekje te markeren, maar nu en dan kiezen ze ervoor om te urineren. Zijn mand ziet hij dan als een speciaal bezit dat beschermd moet worden. Je ziet dit vaker bij honden die zich onzeker voelen en daarmee hun plek binnen het gezin willen onderstrepen.

Overprikkeling, onrust of stress

Een verhuizing, nieuwe huisgenoten of gewoon te veel drukte om hen heen. Wanneer je hond te enthousiast is, onrustig of gestrest is, kan je hond in zijn mand plassen. In bepaalde situaties is het goed mogelijk dat je hond zich overspoeld voelt en niet zo goed weet hoe hij met zijn emoties om moet gaan.

Zindelijkheid

Het kan ook zijn dat je hond nog niet helemaal zindelijk is of een terugval heeft in zijn zindelijkheidstraining. Dit komt vooral voor bij jonge honden, maar ook bij oudere honden die door veranderingen of stress even hun zindelijkheid ‘vergeten’ en hun toevlucht zoeken tot plassen in de mand. Denk je dat het een zindelijkheidsprobleem is? Dan is het tijd om meer aandacht te besteden aan training met je hond.

Incontinentie

Honden die last hebben van incontinentie laten onbewust urine lopen. Dat betekent dat ze niet in staat zijn hun urine volledig onder controle te houden. Het komt vaak voor dat honden met incontinentie plas laten lopen terwijl ze lekker liggen te slapen. Sommige honden kunnen ook druppeltjes urine verliezen als ze klaarwakker zijn en gewoon rondlopen. Het is geen opzettelijk gedrag; je hond kan er simpelweg niets aan doen. Vooral bij oudere honden zie je dit gebeuren, maar jongere honden kunnen er door bepaalde aandoeningen ook last van hebben.

Urineweg- of nierproblemen

Wanneer je hond plotseling in zijn mand plast, kan er meer aan de hand zijn. Denk aan kwaaltjes zoals een blaasontsteking, nierproblemen of blaasstenen, waardoor je hond zijn plas niet goed kan ophouden. Een bezoekje aan de dierenarts is dan verstandig, waarbij ze waarschijnlijk om urine van je hond vragen om te testen. De meeste plasproblemen zijn gelukkig goed te behandelen met medicijnen, supplementen of een ander dieet. In extremere gevallen, zoals blaasstenen, kan een operatie nodig zijn.

Hoe voorkom ik dat mijn hond in zijn mand plast?

Nadat duidelijk is waarom je hond nou in zijn mand plast, is het tijd om deze ‘ongelukjes’ tegen te gaan. Maar eerst even een belangrijk punt: als je hond gezondheidsproblemen of ander lastig gedrag vertoont, dan is het verstandig om langs de dierenarts te gaan.

Een van de eerste stappen is het grondig schoonmaken van de hondenmand – en eigenlijk elke plek waar je hond binnen heeft geplast. Elke achtergebleven geur van urine is voor jouw hond een teken om daar weer zijn behoefte te doen. Dat is natuurlijk niet handig als je bezig bent met het (opnieuw) zindelijk maken van je hond. In de hondenlogica is het simpel: ruikt het als een wc, dan is het waarschijnlijk ook een wc.

Mocht je je hond betrappen op het moment dat hij in zijn mand begint te plassen, blijf dan kalm, onderbreek zijn gedrag en neem hem direct nee naar buiten om zijn behoefte te laten doen. Je hond moet aanleren dat alléén buiten de plek is om te urineren. Neem je hond regelmatig mee naar buiten om hem te laten plassen, vooral na het eten en zowel voor als na het slapen. Een aaitje over zijn bol of een lekkere beloning als hij buiten plast, werkt goed. Honden zijn gewoontedieren; probeer dus zo veel mogelijk op vaste tijden naar buiten te gaan voor een plaspauze.

Hond krijgt beloning omdat hij buiten plast

Kijk ook even kritisch naar de slaapplek van je hond. Is het comfortabel, veilig en rustig? Een hond die zich helemaal op zijn gemak voelt in zijn mand, zal minder snel de behoefte voelen om erin te plassen. Zorg voor een rustig hoekje en een mand die helemaal bij je hond past.

Hoe krijg je plas uit een hondenmand?

Wanneer je hond een plasje heeft gedaan, is het van groot belang dat je de urinegeur uit zijn hondenmand wast. Geloof het of niet, je hond is nog altijd geïnteresseerd in de geur en het plekje waar die zijn behoeften heeft gedaan – en zal het weer precies daar doen.

Begin met het droogdeppen van het natte gebied om zoveel mogelijk urine op te nemen uit de hondenmand. Spoel de plek daarna goed uit met water. Strooi vervolgens een beetje baking soda over de plek en laat dit een nachtje liggen voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Appelazijn (of baking soda en appelazijn) doet ook wonderen. Voor de echt lastige gevallen is een enzymatische geurverwijderaar top om die hardnekkige urinelucht kwijt te raken.

Daarna gooi je de mand gewoon in de wasmachine en was je hem op een normaal programma (of volgens de instructies van de fabrikant). Kies voor een ongeparfumeerd wasmiddel dat geschikt is voor dierentextiel. Gewone wasmiddelen kunnen irritaties of allergische reacties bij je hond veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Waarom plast mijn hond in de mand van een andere hond?

Je hond plast in de mand van een andere hond als een manier om zijn territorium te markeren. Als je meerdere honden in huis hebt, probeert er misschien eentje duidelijk te maken dat hij de leider is door zijn geurtje achter te laten op wat de ander als zijn eigendom ziet. Soms is het ook een teken van onzekerheid. Je hond probeert misschien gewoon zeker te zijn van zijn plekje in de familie.

Relevante artikelen

Honden

Hoeveel slaapt een hond per dag?

Lees artikel

Honden

Heeft je hond plastic gegeten? Dit is wat je moet doen

Lees artikel

Honden

Hond bijt alles kapot: dit is waarom (met 9 tips)

Lees artikel

Honden

Een hondentuig omdoen in 7 eenvoudige stappen

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.