Home » Honden » Waarom je hond onrustig is én 7 handige tips om hem te kalmeren

Waarom je hond onrustig is én 7 handige tips om hem te kalmeren

Hond onrustig

Is je hond onrustig? We kennen allemaal wel die dagen waarop onze hond maar niet kan settelen. Er worden rondjes gelopen, er is meer geblaf dan normaal of ander ongewoon gedrag wordt vertoond.

Soms is het lastig om precies te achterhalen wat er speelt. Komt het door verveling, angst of voelt je hond zich niet lekker?

In dit artikel duiken we in de meest voor de hand liggende oorzaken van onrust en geven we je praktische tips om je hond te helpen rustig te worden.

Signalen van een hond die onrustig is

Meestal heb je snel door wanneer je hond onrustig is. Als je hond zich ineens anders gedraagt en maar niet rustig wordt, valt het erg op. Je kunt het goed merken aan bijvoorbeeld:

  • Verhoogde aanhankelijkheid
  • Ijsberen of rondjes lopen
  • Overmatig blaffen, piepen of janken
  • Trillen of beven
  • Verstoppen of terugtrekken
  • Stijfheid in het lichaam
  • Constant specifiek lichaamsdeel likken of bijten
  • Hijgen of kwijlen zonder duidelijke reden
  • Veranderingen in eet- of slaapgewoonten

Waarom is je hond onrustig?

Omgevingsverandering

Wat voor ons iets is waar we niet eens bij na denken, kan in de ogen van jouw hond erg belangrijk zijn. Onrustig gedrag kan komen door een verandering in de omgeving van je hond. Dit kan van alles zijn: een verschil in temperatuur, tot aan grote veranderingen in zijn directe leefomgeving, zoals nieuwe gezinsleden of een andere indeling van het huis. Ga goed na of er iets binnen het huis is veranderd. Misschien heb je de hondenmand verplaatst naar een andere hoek van de kamer, of is er iemand verhuisd of juist bij het gezin gekomen.1

Fysiek ongemak

Misschien heeft hij last van zijn pootjes, buikpijn of andere kwaaltjes die niet meteen zichtbaar zijn. Het is belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en te letten op andere signalen, zoals minder eten of moeilijk lopen. Een bezoekje aan de dierenarts zal snel duidelijkheid geven. Zo weet je zeker of je hond gezond is of dat hij misschien extra zorg nodig heeft.2

Angst en stress

Angstige of gestreste honden vertonen vaak onrustig gedrag. Honden kunnen schrikken en angstig zijn door harde geluiden, maar ook door veranderingen in hun routine. Ze houden ontzettend veel van vastigheid. Als de dagelijkse schema ineens verandert, levert dit stress op. Probeer te begrijpen waarom je hond bang of gestrest is. Verander dit op een positieve manier, zonder onbewust het bange gedrag goed te keuren. Geef bijvoorbeeld géén snoepje of aaitje als je hond bang is. Samen spelen met je hond is een beter idee.3

Gebrek aan stimulatie

Verveelt je hond zich misschien? Een gebrek aan fysieke en mentale stimulatie kan onrustig gedrag veroorzaken. Honden hebben regelmatig beweging en uitdagingen nodig. Denk aan lange wandelingen, nieuwe trucjes leren of speeltijd met andere honden. Wanneer je jouw hond genoeg stimuleert, zal hij thuis waarschijnlijk een stuk rustiger zijn.

Hond is onrustig vanwege verveling

Honger of dorst

Soms is de oplossing simpeler dan je denkt. Een hongerige of dorstige hond, kan wat opstandig worden. Zorg ervoor dat je hond altijd bij zijn bakje vers water kan en voed hem op vaste tijden. Dit zorgt voor routine en geeft je hond zekerheid. Als je merkt dat je hond snel na het eten weer onrustig wordt, kijk dan eens of de hoeveelheid of het soort voer dat je geeft nog wel past bij zijn behoeften. Misschien is het tijd voor een kleine aanpassing in zijn dieet.

7 tips om je hond weer rustig te krijgen

1. Creëer een fijne slaapomgeving

Honden slapen veel en hebben het nodig. Elke hond is anders, maar meestal slapen volwassen honden ongeveer 8 tot 14 uur per dag. Help je hond genoeg te rusten door hem een eigen slaapplek te geven waar hij zich veilig en fijn voelt. Dit kan een hondenmand zijn of een ander soort bed, of gewoon een plekje in huis met een dekentje. Zorg dat het daar niet te rumoerig is en niet te licht. Een stille, donkere plek helpt je hond om goed en diep te slapen.

2. Houdt dezelfde routine aan

Honden zijn gewoontedieren en houden van een voorspelbare routine. Het geeft ze een gevoel van veiligheid. Probeer elke dag rond dezelfde tijd te eten, wandelen en slapen. Zelfs speel- en knuffeltijd kan het beste op vaste tijdstippen gebeuren. Een duidelijke routine vermindert stress en angst bij je hond, waardoor hij over het algemeen rustiger zal zijn.4

3. Zorg dat je hond genoeg beweegt

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk bewegen is voor een hond. Door lekker lang te wandelen of te rennen in het park kan een hond al zijn opgekropte energie kwijt. Is jouw hond lekker speels? Neem dan eens een frisbee of een tennisbal mee voor een leuk spelletje vangen. Kijk wel goed naar wat jouw hond aankan. Grote honden en honden die vroeger als werkende honden werden gebruikt, hebben vaak veel beweging nodig. Kleinere hondjes hoeven daarentegen meestal niet zo veel te bewegen.

Hond speelt om rustig te worden

4. Beperk de voeding voor bedtijd

Zwaar eten voor het slapen gaan verstoort de slaap van je hond. Uitgerekend ’s nachts kan je hond er onrustig van worden. Probeer de laatste maaltijd van de dag minstens twee uur voor bedtijd te geven. Dit geeft je hond voldoende tijd om te verteren. Licht verteerbare snacks zijn prima, maar vermijd zware maaltijden laat op de avond.

5. Geef mentale stimulatie

Naast fysieke activiteit heeft je hond ook mentale uitdagingen nodig. Trainingsessies, intelligentiespelletjes of speelgoed dat ze moeten uitwerken om bij een traktatie te komen, helpen allemaal om de geest van je hond bezig te houden. Een mentaal gestimuleerde hond is gelukkiger en vaak rustiger. Dit soort activiteiten versterkt bovendien de band tussen jou en je hond.

6. Speel kalmerende muziek af

Voor sommigen klinkt dit misschien een beetje vreemd, maar er zijn aanwijzingen dat muziek helpt om je hond te kalmeren. Het rustgevende effect komt vooral door het vaste tempo, de korte muzieknoten, de simpele klanken en de gelijkmatige ritmes. Als je ziet dat je hond een beetje onrustig is, probeer dan eens Spotify of YouTube op te zetten en zoek naar een afspeellijst met rustgevende nummers voor honden. Misschien valt je hond daardoor wel snel heerlijk in slaap.5

7. Bezoek de dierenarts

Als niets lijkt te helpen voor je onrustige hond, is het misschien tijd voor een bezoekje aan de dierenarts. Onrust bij honden kan soms wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Een grondige controle kan eventuele medische oorzaken uitsluiten of aan het licht brengen. De dierenarts kan ook advies geven over gedragstherapie of – als het écht nodig is – medicatie om je hond te helpen ontspannen.

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn oude hond zo onrustig?

Naarmate een hond ouder wordt, kun je merken dat ze vaker wat onrustiger zijn. Dit komt veelal omdat hun denkvermogen verandert, en ze wellicht langzaam een beginnende vorm van (lichte) dementie ontwikkelen. Ze kunnen verward raken, hun slaapritme kan omdraaien – dus veel slapen overdag en juist wakker zijn ’s nachts – en ze vinden nieuwe situaties lastig. Als honden hier last van hebben, slapen ze vaak veel tijdens de dag en zijn ze ’s nachts veel wakker. Door de verwarring en angst die ze voelen, kunnen ze ook gaan ijsberen en hijgen.

Waarom is mijn hond ’s nachts onrustig?

Als je hond alléén ’s nachts niet lekker slaapt en onrustig is, kan dat door verschillende dingen komen. Misschien is zijn dagritme plotseling veranderd. Of krijgt je hond overdag niet genoeg beweging of denkwerk, waardoor hij nog te veel energie heeft. Het kan ook zijn dat je hond te laat zijn eten krijgt. Als hij net voor het slapengaan nog moet eten, heeft zijn maag ’s nachts veel te doen om het eten te verteren. Over het algemeen is het goed om je hond 3 tot 4 uur voor het slapengaan eten te geven.

Bronvermelding
Viervoetig zet zich in voor de betrouwbaarheid van de gedeelde informatie door uitsluitend gebruik te maken van hoogwaardige bronnen, waaronder wetenschappelijke onderzoeken en studies.
  1. 6 tips om een verhuizing voor je hond of kat makkelijker te maken
    https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5293606/tips-om-het-verhuizen-voor-je-hond-kat-makkelijker-te-maken ↩︎
  2. Pijn herkennen bij honden
    https://www.licg.nl/honden/pijn-herkennen-bij-honden/ ↩︎
  3. Dog Behavior and Training: Teaching Settle and Calm
    https://vcahospitals.com/know-your-pet/dog-behavior-and-training—teaching-calm—soft-and-handling-exercises ↩︎
  4. Why a Daily Dog Routine is Important & What it Should Look Like
    https://bondvet.com/b/daily-dog-routine ↩︎
  5. Why Music is Therapeutic for Dogs
    https://www.akc.org/expert-advice/health/why-music-is-therapeutic-for-dogs/#:~:text=Dogs%20appear%20most%20calm%20when,music%20turns%20into%20ambient%20noise. ↩︎

Relevante artikelen

Honden

Hondentuig kopen? Dit zijn de 6 beste hondentuigjes

Lees artikel

Honden

Zó kom je erachter welke maat hondenmand je moet kopen

Lees artikel

Honden

Hond bijt alles kapot: dit is waarom (met 9 tips)

Lees artikel

Honden

Eet je hond gras? Dit is waarom ‘ie het doet

Lees artikel

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek in onze database voor up-to-date informatie over honden en katten.